top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıhilal vonal

İşverenler Z kuşağının Beklentilerine Yanıt Verebilecek mi? – Hilal Vonal


Z Kuşağı

Z kuşağı, Y kuşağının ardından 1997-2012 yılları arasında doğan kuşağı ifade ediyor. Eski nesillerden farklı, çünkü onlar tamamen dijital çağda büyüyen ilk tüketiciler. Teknoloji konusunda bilgili ve mobil öncelikliler ve online zamanlarını nasıl geçirdikleri konusunda yüksek standartlara sahipler. Bireysel ifadeye değer verir ve etiketlerden kaçınırlar.

çeşitli nedenlerle harekete geçirirler. Çatışmaları çözmek ve dünyayı iyileştirmek için diyalogun etkinliğine derinden inanıyorlar. Son derece analitik ve pragmatik bir şekilde kararlar alırlar ve kurumlarla ilişki kurarlar. Girişimci bir ruha sahiptir ve eğitimlerini ilerletmeye değer verirler. Dünyayı önemserler ve bu anlamda bir etki yaratmak isterler.

Z kuşağı, farklı ekonomik koşullardan insanların nedenler ve çıkarlar etrafında bağlantı kurmasına ve harekete geçmesine izin verdiği için çevrimiçi topluluklara değer verir.

Birçok Z kuşağı, gelecek için tasarruf yapma ihtiyacının farkında ve iş istikrarını yüksek maaştan daha önemli olarak görüyor. 


Bir ürün veya hizmeti satın almadan önce geniş bir bilgi yelpazesine erişmeyi ve bunları değerlendirmeyi umuyor. Z kuşağı sadece ne satın aldıklarını değil, aynı zamanda tüketme eylemini de analiz eder. Ve böylelikle tüketim de yeni bir anlam kazanmıştır. Z Kuşağı için tüketim, ürün veya hizmetlere sahip olmak değil, bunların tümüne sahip olmak anlamına gelir. Ürünler hizmetlere dönüşür ve hizmetler tüketicileri birbirine bağlar.


Z kuşağının çalıştığı kurumdan beklentileri;

  • Yönetici ve üstlerden sık sık gelen geri dönüşler beklemiyor, bağımsız çalışmayı ekip çalışmasına tercih ediyorlar. Bu kuşağın iş dünyasından en büyük beklentisi, yeni süreçler ve çözümler yaratma fırsatını elde etmek.

  • Z kuşağı işyeri taleplerini açıkça bildirmekten çekinmezler. Mutluluklarına ve gelişmelerine yatırım yapan bir şirket isterler.

  • Ücretli izinler, zihin sağlığı için etkinlikler veya bir topluluk duygusu yaratan faaliyetler Z kuşağı için çok önemli.

  • Z Kuşağı, bir iş teklifini kabul etme veya reddetme konusunda diğer tüm nesillerden daha yüksek iş görev ve sorumluluklarını sıralar, anlamlı bir iş yapmak isterler. Bir kesimi de dünyada fark yaratacak bir iş yapmak istediğini söylüyor 

  • Z kuşağı inandıkları bir şirket için amaca yönelik işler yapmak istediklerini söylerken,  finansal güvenliğin önemine de işaret ediyorlar.

  • İş yerinde teknoloji Z kuşağı için önemli. Z kuşağının büyük bir kısmı en son teknolojiyle çalışmayı hedefliyor.

  • Kendilerini  önemseyen bir işverenle çalışmayı tercih ediyorlar.

  • Ücretlerinin adil, şeffaf ve hızlı olmasını istiyorlar.

  • Z kuşağı için Uzun vadeli öncelik Ruh Sağlığıdır.

Z kuşağı, öncekilerden çok farklıdır ve iş yeri deneyimini bu grup bireylere uyarlamak söz konusu olduğunda, şirketlerin işleri onlar için biçilmiş kaftandır. Bu genç nesil çalışanlar, iş yerlerinde kendilerini değerli, saygın, güvenli ve sağlıklı hissetmek isterler ve doğru işyeri ortamının peşinde koşarak işlerini bırakmaya isteklidirler.


İşyerinde Gen Z’yi yönetmenin birkaç zorluğu vardır. Bununla birlikte, az miktarda sabır ve anlayışla işverenler, verimliliği artıran bir çalışma ortamı yaratabilirler. Uygun araçlara ve doğru desteğe sahiplerse, bu nesil son derece üretken olabilir.


Z kuşağı yakında en büyük tüketici grubu haline gelecek, perakendenin geleceği için en önemli nesil olacak ve birçoğu 2026’ya kadar büyük harcama gücüne sahip olacak ve bu fırsattan pay almak isteyen markaların onların eğilimlerini ve dijital beklentilerini anlaması gerekecek.


Önemli ; 

Z kuşağı için kilit nokta, kendilerini tek bir klişeyle tanımlamak değil, bireylerin kendileri olmanın farklı yollarını denemeleri ve zaman içinde bireysel kimliklerini şekillendirmeleridir.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page