top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıhilal vonal

Jeff Bezos’tan Radikal Yönetim Hareketi ” Powerpoint kullanımı yasaklandı” – Hilal Vonal


jeff bezos

Powerpoint uygulaması kurumsal şirketlerin de sunum hazırlamak amacı ile kullandıkları bir program. Görsel anlamda oldukça zengin olması ve kaliteli sunumlar hazırlanmasına olanak vermesi, kullanımının tercih edilmesindeki en büyük sebeplerden.


Ancak kullanımı açısından bir çok avantaja sahip olmasına rağmen, Amazon.com’un kurucusu ve CEO’su, Washington Post gazetesinin sahibi Amerikalı girişimci Jeff Bezos, Amazon’da powerpoint kullanımını yasakladı ve yerine binlerce yıllık bir yöntem getirdi. Artık powerpoint sunumları yerini, 6 sayfalık hikâyeleştirilmiş ve grafiklerden arındırılmış cümlelerin yazıldığı notlara bıraktı. Bunun en temel sebebi hikayelerin insan zihninin gelişiminde çok büyük rolünün olması. Dahası Powerpoint kullanımının kurumsal zekayı azalttığına dair önemli bilimsel araştırmaların olması.


Aslında bu hayal gücünü tetikleyen ve hayati olayların paylaşımını sağlayan bir gelenek. Çoğu zaman derin bir hikaye, bizi vurucu başlıklardan oluşan bir sunumdan daha fazla içine çekiyor, dikkatimizin dağılmasını engelliyor.


Dolayısıyla hisleri harekete geçiren hikâyeler ve onların sürüklediği fikirler de beynimizde ulaşılması hedeflenen noktaya giden en kısa yoldur. Ayrıca bu yolla eriştiğimiz bilgiler zihnimize isteksizce yerleşen diğer bilgilerden daha kalıcı yer edinir.


Bu sebeple sadece Amazon değil, Elon Musk’ın yönettiği şirketlerde de, Sundar Pichai’nin CEO‘su olduğu Google‘da da sunumların yerini hikâyeleştirme ve tartışma aldı.


Teknoloji dünyası yavaş yavaş sadeliğe evriliyor ve dev girişimler de buna öncülük ediyor.

Bununla birlikte, PowerPoint sunumlarının yerini notlara bırakması sadece iyi bir bilim değil; aynı zamanda akıllı bir finansal hareket:


Çünkü;


Powerpoint, sunucunun konuştuğu hızda, notlar ise izleyicinin okuduğu hızda iletişim kurar. Uzun sürecek bir sunumun süresi kısalır.


Bir brifing dokümanı toplantının başında önemli bilgileri sağladığı için, herkes ilk etapta oraya odaklanır ve aynı odak noktasında tartışma daha kısa sürer. Ayrıca, bir sunumda mutlaka bir sunucuya ihtiyaç vardır ve bilgi almak için mutlaka toplantıya katılmak gerekir . Bir brifing belgesiyle, toplantıya katılması gerekmeyen ancak bilgiye ihtiyacı olan kişiler belgeyi okuyabilir ve toplantıyı atlayabilir.


Ortalama bir yönetici zamanının yaklaşık yüzde 50’sini toplantılarda geçiriyor. Bu da, PowerPoint’in kurumsal zekayı azaltma konusunda büyük bir verim düşüşüne sebep olduğunun en büyük kanıtıdır. Çünkü zamanın yarısını harcıya toplantıları anlamak ya da bilgileri daha anlaşılabilir hale getirme ile ilgili emek sarf edilmesi gerekmektedir. 


Brifing belgelerinin PowerPoint’ten iki kat daha verimli olduğu da gözlemlendi. Ve PowerPoint’i, hikayeleştirme belgeleriyle değiştirerek gereksiz toplantılar ortadan kaldırıldı. Bu yöntemle Bezos, şirket genelinde yönetim verimliliğini en az yüzde 25 oranında etkili bir şekilde artırdığını paylaşıyor.

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page