Gelecek vadeden herhangi bir lider için, bir krizden geçmek, bir krizin başarılı bir şekilde üstesinden gelmek bir geçiş törenidir. Biliyoruz ki, her şey yolunda giderken iyi bir yönetici olmak kolaydır, önemli olan gerçek bir kriz olduğunda bir lider olarak neler yapabileceğiniz ve neleri göze alabileceğiniz. Yeteneğiniz işte burada ortaya çıkar…
“İyi bir kaptan, kendini fırtınalı denizde gösterir” Anonim
Lider için bir krizi yönetebiliyor olmak oldukça önemlidir ve öncelik listesinin üst sıralarında yer alır. Ancak bunu deneyimlemek her zaman sanıldığı kolay değildir; dahası hazırlıklarımız da bu konuda çok işimize yaramayabilir.
Kriz yönetiminin asıl sorunu, krizin öngörülemez olmasıdır. Ne zaman nasıl bir krizle karşılaşacağınızı, nasıl bir krizle başetmek zorunda kalacağınızı asla bilemezsiniz. Tıpkı Covid-19 pandemisi gibi. 2019’da yaşadıklarımızı daha önceden birisi bize söylüyor olsaydı muhtemelen hiç ciddiye almazdık, güler geçerdik…
Spiceworks tarafından yapılan bir ankette, kuruluşların %95’i yürürlükte bir kriz kurtarma planına sahip, ancak bunların %23’ünün bu planın etkinliğini asla gerçekten test etmediğini ortaya çıkardı. Planlarını test etmeyenlerin ise %61’i zaman yetersizliğinden, %53’ü ise yetersiz kaynaklardan kaynaklandığını söylüyor. Test etmediğiniz bir şeyin doğruluğu ya da güvenilirliğinden nasıl emin olabilirsiniz?
Başarılı bir “kriz lideri” nasıl olunur?
Her lider kriz yönetemez.
Her lider karşılaştığı krizle baş edemez.
Ancak bu yolda krizi nasıl yönetebileceğini nasıl iyi bir kriz lideri olabileceğini alışılagelmiş bazı yöntemler ile ortaya koyabilir. Her kriz farklıdır ve hepsinde farklı yollar denenmelidir. Krizle karşılaştığınız ilk anda çözüm odaklı olmanız ve yapabileceklerinizle ilgili farklı fikirler ortaya atmalısınız. Ancak bir sonraki aşama sizi zor kararlar almaya itecektir.
Odağınız kriz yönetimi boyunca nasıl daha iyi bir lider olunacağıdır. Bu bağlamda birkaç ipucu size yardımcı olacaktır:
1. Sorunu kabul edin
Liderlerin bir krizle karşı karşıya kaldığında yapması gereken ilk ve en önemli şey o krizin varlığını kabul etmek olmalı. Ancak çoğu zaman bir krizde olduklarını kabul etmezler, çalışanlarını ne yazık ki bu durumdan haberdar etmezler, dolayısıyla kötü kararlar kaçınılmaz olur ve sonuç olarak etkisiz, başarısız kriz liderleri olurlar.
Büyük şirketlerde masa başında olmayan çalışanlarla yapılan bir ankete göre , %84’ü üst yönetimden yeterince bilgi alamadıklarını söyledi.
Çalışanlarınıza karşı saygılı davranın ve şeffaf olun.Durumun gerçekliğini şeffaf bir şekilde iletin. İletilecek kötü haberleriniz olsa bile, buna takılıp kalmayın. Büyük resme odaklanın, ekibinize ilham verin ve sonraki adımlar için neler yapılabileceğiniz hakkında konuşun.
2. Ekibiniz arasında “öz liderliği” destekleyin
Bir krizi yönetmek için yapabileceğiniz en önemli şey kararlı bir şekilde liderlik etmek. Bir krizde kararlı bir şekilde liderlik etmek için, planı hızlıca uygulamalı ve diğer ekiplere iletmelisiniz. Bir lider veya bir kuruluş olarak, çalışanlarınıza işlerinde bir misyon, rol ve sahiplik duygusu verin. Bir krizle karşılaştığınızda çalışanlarınızın önemli şeylere odaklanmasına yardımcı olun. Çalışanların daha bağımsız olmalarına, daha aktif olarak katkıda bulunmalarına olanak tanıyın.
3. Bürokrasiyi kesin ve sürtüşme noktalarını azaltın
Bir kriz sırasında liderin en önemli önceliklerinden bir tanesi de bürokrasiyi azaltmak olmalı. Onay sürecinde hızlı karar vermeyi engelleyen herhangi bir şey için gerekli sınırlandırmaları yapmalı. Karar vermeyi hızlandırmak için küçük bir ekip lideri grubu seçerek bürokrasiyi azaltabilir. Bir lider olarak, ikinci bir tahminde bulunma lüksüne sahip değilsiniz, bu nedenle önceliklerinizi krizin başlarında belirleyin, tüm ekibinizin aynı fikirde olmasını sağlayın ve ilerledikçe planda herhangi bir değişiklik yapmak için biraz nefes alma alanı bırakın. Aşırı baskı altındayken yanlış kararlar verilebilir. Bu nedenle, öncelikle çok fazla etki yaratmayacak kararların üstesinden gelmek sonra da daha yüksek etkili karar vermeye geçmek daha iyi olabilir.
4. Yol boyunca empati kurmayı bırakmayın
Kriz zamanlarında, çalışanlarınızla ilgilenmek yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Doğru soruları, doğru kişilere, doğru zamanda sorarak sorunların kaynağını belirleyebilirsiniz.
Empati kurmak, ekibinizin ihtiyaçlarına açıklıkla yanıt vermenizi sağlar. Asıl zorluk, nasıl empatik olunacağıdır. Özellikle kriz zamanlarında, içten bir “teşekkür ederim” demek gibi küçük bir hareket bile çalışanlarınıza eksik olan desteği verebilir. Her hafta çalışanlarınızla kısa süreli görüşmeler planlayın. Bir krizle uğraşmak sadece sizin değil, aynı zaman da çalışanlarınızın da refahını düşürür. Stres ve kaygıyı üst seviyede yaşayabilirsiniz. Ancak bir lider olarak canlandırıcı bir atmosfer yaratmak yine sizin işiniz.
5. Sağlam ve uyarlanabilir bir iletişim stratejisine sahip olun
Kapsamlı bir kriz müdahalesi, kurum içindeki birden çok ekibin katılımını gerektirecektir. Ancak, böylesine kapsamlı bir planın etkili olabilmesi için ekiplerinizin kendilerinden neyin, ne zaman ve nasıl yapılmasının beklendiğinin farkında olmaları gerekir. Bu da ancak sağlam bir iletişim planınız varsa mümkündür.
Net bir iletişim stratejisine sahip olabilirsiniz. Ancak ekibinizle birlikte iletişim eğitimi almış olmanız size daha çok yardımcı olacaktır.
Bir krizde gerekli olan liderlik nitelikleri, normal şartlarda ihtiyaç duyulandan çok farklıdır. Koşullarımızı her zaman kontrol edemeyiz, ancak karşılaştığımız durumlarla nasıl tepki vereceğimizi ve nasıl başa çıkacağımızı kontrol edebiliriz.
Bir lider olarak iletişim kurma, çalışma ve liderlik etme şeklinizi değiştirmeye istekli olmazsanız, bir krizden zarar görmeden çıkmanız neredeyse imkansız.
Comments