top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıhilal vonal

Stresli Zamanlarda Etkili Bir Program Nasıl Tasarlanır? – Hilal Vonal


stres

Yaşadığımız çevre, içinde bulunduğumuz çağ, etrafımızdakiler, iş ortamı, hayat şartları…hayatımız yeterince zor. Stres kaçınılmaz. Tam da bu noktada stres ile başa çıkma yöntemleri daha da önem kazandı. Hayatımızı daha kaliteli ve anlamlı, daha yaşanabilir halde sürdürebilmemiz için yaşadığımız stresin neden olduğu kaynakların iyi bir şekilde tespit edilmesi gerekir. Stresle başa çıkmada en etkili yöntem ne ise, hangi yol ise o yola başvurarak kendinizi rahatlatmanız önemlidir. Stresin üzerinizde yarattığı tüm olumsuz etkileri mümkün olduğu kadar günlük hayatınızdan uzak tutmaya çalışın. Aslında bunu şöyle ifade edebiliriz: Amacınız stressiz bir hayat geçirmeyi beklemek yerine var olan stres ile başa çıkma yetisini kazanmak olmalı.


Aslında hepimiz sürekli işlerimizin yoğun olmasından ve zamanımızı yettiremediğimizden şikayet ediyoruz. Teslim etmemiz gereken projeler, bitirmemiz gereken işler, raporlar, mesai saatleri, bunların yanında yapılması gereken rutin işler nedeniyle iş hayatımızda yoğun bir stres yaşıyoruz. Yaşadığımız bu yoğun stres dönem dönem fiziksel ve ruhsal sağlığımız da tehdit ediyor. Zaten Psikoloji alanında yapılan son dönemdeki araştırmalar stresin bir çok psikolojik ve fizyolojik hastalığa yol açtığını da gösteriyor. Bu nedenle sürekli etrafımızdan stres yapma, stresten uzak dur gibi cümleler duyuyoruz.


Peki, bu mümkün mü? Daha stressiz çalışabilir miyiz?


İş hayatınızda yaşadığınız stresi kontrol etmek ve zaman yönetimi becerilerinizi arttırmak için neler yapabilirsiniz?


Stres, hayatımızın normal bir parçası; ancak onun da fazlası pek çok önemli sağlık sorununa neden olabilir.  Hem ruhsal hem de fiziksel sağlığımız için stresle başa çıkmak, stres kontrolünü sağlayabilmek önemlidir. İlk etapta stresle başa çıkmak için zaman yönetimini iyi yapabilmemiz gerekir.


Kendinize sormanız gereken birkaç soru planlamanızda sizde oldukça yardımcı olacaktır.

*Bir gününüz nasıl geçiyor?


*Rutin işlerinize ne kadar zaman ayırıyorsunuz?


*Zamanınızı alan işler hangileri?


Rutinimiz bozulabilir, ancak hayatımız olağan bir şekilde devam eder. Ancak bir programa uymak büyük bir huzur ve düzen duygusu yaratacağı için hepimizin hayatında oturtabileceğimiz bir program hazırlamak iyi bir araç olacaktır.


Zamanını geçirdiğin normal yapıların neredeyse tamamının ortadan kaybolduğunu düşünelim. Şimdi devam etmek için kendi yapını inşa etmen gerekiyor.


Zamanını yeniden düzenlemene ve bu stresli iklimde etkili bir program tasarlamana yardımcı olmak için 8 adım oldukça önemli.


1.Zaman Analizinizi Yapın: Bir gününüz nasıl geçiyor? Herkesin yaşamında sabit olan uyku, yeme, kişisel işler, ulaşım vb. gibi zorunlu işler ve bunlara ayrılan zaman. Rutin işlerinize ne kadar zaman ayırıyorsunuz, kalan zamanınızda neler yapıyorsunuz? Hangi işler daha çok zamanınızı alıyor? Zaman analizi zamanınızı yönetmeniz için sizi bir sonraki adıma hazırlayacaktır. Zaman analizinizi iyi yaparsanız, zamanınızı nasıl harcadığınızı ve hangi engellere takıldığınızı daha iyi göreceksiniz.


2.Plan Yapın: Plansız olmak yapacağınız işte sizi sekteye uğratacak en büyük engellerden biridir. Plansızlık; yapacağınız iş üzerinde önceden düşünmeden ve hesaplamadan işe başlamaktır. Gün içerisinde yaptığınız işleri düşünün. İş yerinize gittiğinizde hangi işlere nek adar zaman ayırıyorsunuz? İşlerinizi ne zaman ve ne sırada yapacağınız sizin için belli mi? Eğer belirsizse mutlaka iyi bir plana ihtiyacınız var demektir. Doğru bir planlama için önceliklerinizi iyi belirleyin. Yapacağınız işleri aciliyet ve önem sırasına göre sıralayın. Bu önem ve aciliyet listesi, sizin doğru işten başlamanızı sağlayacak ve üzerinizdeki stresi azaltacaktır.


3.Erteleme ile Başa Çıkın: İşleriniz her zaman yolunda gitmeyebilir. Yapmanız gereken işi bir süre ertelemek zorunda kalabilirsiniz. Ancak eğer bu ertelemeyi sık sık yaşar bir hale getirirseniz, bu sizin zamanınızı yönetmenize engel olacak ve böylelikle yaşadığınız baskıyı arttıracaktır.


4.Yetki Devredin: Bazen iş hayatımızda tüm iş yükünü tek başına almaya çalıştığımız dönemler olur. Özellikle mükemmeliyetçi kişiliğe sahip olanlar işlerin devredilmesinde zorluk yaşarlar. Yetki devreden kişiler verdikleri işi daha çok takip etmeleri gerekeceğini ve daha fazla zaman kaybedeceklerini düşünürler. Ancak birkaç kişinin kısa sürede halledebileceği bir işi bir kişinin üstlenmesi hem işin süresini uzatacak hem de daha yorucu olacaktır. Uygun olan işlerinizi başkalarına delege edin, başkalarının gelişimini ve büyümesini sağlayın. Böylelikle başka işlerde de onlara güvenerek devretmenize yardımcı olacaktır. Size fayda sağlayacak bir nokta da hem zamanınızı etkin yönetmiş olursunuz hem de yapılan işle ilgili farklı görüşler, yaratıcı fikirler duyabilirsiniz.


5.Kararsız kalmayın-İnisiyatif Alın: Kararsızlık nedeniyle işlerinizi erteleyebilirsiniz. Yapmanız gereken bir işten başka bir işe geçebilirsiniz. Ancak zamanında vermediğiniz kararlar yüzünden iş yerinizde bir takım sıkıntılar çıkabilir. İşleyiş bozulabilir. Yaşadığınız sıkıntılar motivasyonunuzu düşürebilir. Günlük iş hayatımızda seçim yapmamız gereken durumlar ve karar vermemiz gereken işler olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda kararsızlık yaşamamak için; öncelikle karar vermeniz gereken durumla ilgili yeterli bilgiye sahip olup olmadığınızı düşünün ve yeterli bilgiye sahip olduğunuza emin olun, vereceğiniz kararlarla ilgili alternatifleri değerlendirin, ve sonrasında inisiyatif almaktan korkmayın.


6.Kendiniz İçin En Verimli Zamanı Bulun: Herkesin gün içinde kendini daha verimli hissettiği ve daha keyifli çalıştığı zamanlar vardır. Düşündüğünüz zaman sizin için bu zaman dilimi hangi saatler aralığında? Kendinizi bir süre gözlemleyin ve en verimli olduğunuz zamanı (sabah saatleri, akşam saatleri vb.) bulun. Acil ve önemli işlerinizi bu zaman dilimlerine ayırın. Bu sizin daha hızlı ve verimli çalışmanızı sağlayarak yaşayacağınız stresi azaltacaktır.


7.Egzersiz yapın: Kendin için bir egzersiz planı hazırla. Neler yapabileceğini düşünerek kendini cesaretlendir. Egzersiz videoları izleyerek çalış, serbest ağırlıklarla kuvvet antrenmanı yap, açık havada dolaş. Kendini daha iyi hissetmeni sağlayacak emin olabilirsin.


8.Şarj olun: Yaşadığımız belirsizlik göz önüne alındığında, kendini şarj etmek için özel bir zaman ayırman çok önemli. Sosyal medyada daha az vakit geçir. Her gün sana gerçekten rahatlama getiren bir şey bulmaya çalış. Egzersiz yapmak, okumak, müzik dinlemek, ailenle zaman geçirmek veya yaratıcı bir hobi yapmak gibi.


Zaman planlaması kişiye göre değişir ancak bence kesinlikle yazarak yapılmalıdır. Kaleme dökülen planlar araştırmalara göre hem motive edici, hem de hatırlamak adına daha kalıcı bir çözüm.


Gelecekte ne olacağına dair hiçbir garanti veremeyiz. Ancak ‘’bir program oluşturarak’’ içinde bulunduğumuz zamandan en iyi şekilde yararlanabileceğini söyleyebiliriz.

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page