top of page
Ara
Dr. Hakan TETİK

“STRATEJİK PAZARLAMA” Nedir ve Neden Bu Kadar Önemlidir? – Hakan TETİK


strateji

Stratejik pazarlama veya pazarlama stratejisi, oldukça fazla duyabileceğiniz ancak belki de tam olarak anlayamayacağınız bir terimdir. Bazen yalnızca daha büyük işletmelerle ilgili olduğu için göz ardı edilir. Ancak, gerçekte, stratejik pazarlama düşüncesi, bir KOBİ işletmesinin üstlendiği her pazarlama faaliyetinin temelini oluşturmalıdır. Bu yazı ile ne olduğunu ve ticari başarı için neden bu kadar kritik olduğunu irdelemeye çalışacağız.


Öncelikle Stratejik Pazarlama nedir?

Basitçe ifade etmek gerekirse, stratejik pazarlama, tüm faaliyetlere rehberlik eden açık, belgelenmiş bir pazarlama stratejisine sahip olan işletmeler tarafından gerçekleştirilen şeydir. Doğası gereği uzun vadelidir ve tüm pazarlama kararlarının dayandığı temeldir. Bir pazarlama stratejisinin ulaşmaya çalıştığı bazı çok net amaç ve hedefleri olacaktır , ancak nihai olarak, işletme için gelecekte karlı büyümeyi mümkün kılan sürdürülebilir birrekabet avantajı yaratmakla ilgilidir.


Stratejik Pazarlama, Pazarlama Planıyla Nasıl Bütünleşir?

Bir pazarlama stratejisini, işletmenin gittiği yönü belirleyen nihai üst düzey kılavuz olarak düşünün. Bu, pazarlama stratejisinin nasıl uygulanacağına dair daha ayrıntılı bir plan olan pazarlama planını bilgilendirecektir. Pazarlama planının altında, önceden belirlenmiş bu plan doğrultusunda sunulan belirlitaktiksel faaliyetleriniz olacaktır. Bunu anlamak önemlidir, çünkü birçok işletmenin ters gittiği yer burasıdır.

Pek çok işletme, özellikle KOBİ’ler, herhangi bir stratejik pazarlama düşüncesi gerçekleştirmeden ve yerinde bir pazarlama planı olmadan doğrudan faaliyetin üçüncü aşamasına atlar. Bu, kaçınılmaz olarak, sonuçta hiçbir şeye yol açmayan çok fazla gürültü yapılmasına neden olur.


Stratejik Pazarlama göz ardı edildiğinde ne olur?

Bu, aşırı kullanılan eski bir klişedir, ancak plan yapmamak başarısız olmayı planlamanıza neden olur.

Şimdi KOBİ’lerle ilgili sorun, tipik olarak, şirketin ürün veya hizmet olarak sunduğu her şeye tutkusu, ilgisi veya becerisi olan kişiler tarafından başlatılmış olmasıdır. Stratejik pazarlamacılar tarafından yönetilmezler . Dolayısıyla onlar için pazarlamanın bir kontrol listesi gibi olması kaçınılmazdır. Bu makaleyi okudukça ve bir pazarlama stratejisi oluşturmaya giden tüm farklı unsurları değerlendirdikçe, bu yaklaşımın çılgınlığını farketmeye başlayabilirsiniz. Ancak günün sonunda işletme sahipleri “neyi bilmediklerini bilmiyorlar”.


Peki, Stratejik Pazarlama neleri kapsıyor?

Daha ileri gitmeden önce, birazdan okuyacaklarınız aşikar görünecek. Pazarlama aslında çok basit bir disiplin. Ancak, göründüğü kadar açık, çok az KOBİ bu yapılandırılmış stratejik pazarlama düşünme sürecinden geçiyor. Peki bu süreçler neler…


#1 Misyon, Vizyon ve Değerler

Amacınızın ne olduğunu , nihai olarak nereye varmak istediğinizi ve oraya nasıl ulaşmak istediğinizi tam olarak anlamak, herhangi bir işin başlangıcında çok önemlidir . Bunlar, işletmedeki herkes tarafından tam olarak anlaşılmadıkça ve takdir edilmedikçe, işletmeniz için doğru kararları almanıza nasıl rehberlik edebilirler?


#2 Hedefler

Yani, nereye ulaşmak istediğinize dair nihai bir vizyona sahip olabilirsiniz, ancak önümüzdeki 12-36 ay içinde işletmeniz için hedefleriniz nelerdir ? Nasıl performans gösterdiğinizi etkili bir şekilde ölçebileceğiniz ve yine karar verme sürecini bilgilendirebileceğiniz ölçütler nelerdir?


#3 Ürün teklifinizi net bir şekilde tanımlayın

Bu kulağa çok bariz geliyor ama aslında pek çok işletme sahibi bunu zor bulabilir. İş birkaç yıldır devam ediyorsa ve oldukça geniş bir ürün ve hizmet yelpazesi sunmaya dönüşmüşse, bu özellikle zordur. Teklifinizi nasıl bölümlere ayırabileceğinizi düşünün. Bunu net bir şekilde yapabilirseniz, müşteri deneyimi çok daha kolay hale gelir – bu da sonuçta sizden satın alma olasılıklarının çok daha yüksek olacağı anlamına gelir.


#4 Hedef kitle

Bu muhtemelen kurumların en büyük hatalarını yaptıkları en yaygın alandır. İdeal hedef kitlelerini daraltmak için zaman ayırmadıkları için zaman, enerji, bütçe ve kaynakların hepsi boşa gidiyor. Kaçınılmaz olarak bunun anlamı, ürün veya hizmetlerine ihtiyacı olabilecek herkese pazarlama yapmaya çalışarak bir bütçeyi çokince bir şekilde esnetmeye çalışmaktır. Dahası, herhangi bir hedef pazar tanımlamadıkları için iletişimleri de doğası gereği çok geneldir. Hedef kitlenizi ve onları harekete geçiren şeyin ne olduğunu anlamak çok önemlidir.


#5 Rekabetçi Konumlandırma

Teklifiniz ve hedef kitleniz konusunda mutlak bir netliğe sahip olduğunuzda, seçtiğiniz pazarda nasıl konumlanmak istediğinizi düşünebilirsiniz. Kim ne derse desin rekabetin olmadığı bir sektörde kimse faaliyet göstermez. Benzeri doğrudan rekabetin olmayabileceği doğrudur, ancak her zaman dolaylı rakipler vardır(müşterilerin paralarını harcayabilecekleri alternatif şeyler). Lütfen rakibinizin kim olduğunu ve müşterinin zihninde onlara karşı nasıl konumlanmak istediğinizi belirleyin. Seni farklı kılan nedir? Neden onlar yerine seni seçsinler ?


#6 Pazara giden temel yollarPazara giden yollar, tanımladığınız ürünü almak ve tanımladığınız kitleye satmak için hangi kanalların doğru olacağı ile ilgilidir. Bazı işletmeler için bu gerçekten basit bir süreç olabilir. Diğerleri için, hepsinin farklı artıları ve eksileri olan çok sayıda farklı seçenek olabilir. Dahası, işletmeniz için seçtiğiniz pazarlama rotası veya rotaları, genel stratejinizi, pazarlama planınızı ve faaliyetlerinizi önemli ölçüde etkileyecektir.


#7 Mesajlaşma

Şimdi, yukarıdaki 1-6. noktaları göz önünde bulundurduğunuzda, bir işletmenin bu süreçten geçmemişse mesajını nasıl doğru anladığını merak etmelisiniz. Temel mesajınızı düşünmeye başlamadan önce amacınızı, değerlerinizi, teklifinizi, hedef kitlenizi, rekabetçi konumunuzu ve pazara giden yollarınızı anlamanız gerekir. Ancak, birçok pazarlama faaliyetinin işe yaramamasının nedeni budur. Pazarlama mesajı, stratejik pazarlamaya giren diğer her şeyle uyumlu değilse , o zaman etkisini asla maksimize etmeyecektir.


Stratejik Pazarlama neden bu kadar önemli?

Stratejik pazarlamanın ne olduğunu ve süreçte neler olduğunu açıkladık ama neden bu kadar önemli? Bunun birkaç nedeni vardır ve bunların hepsi nihayetinde şirketin performansına katkıda bulunacaktır.


İlk olarak, sağlam bir pazarlama stratejiniz yoksa ne yaparsanız yapın asla maksimum getiriyi sağlayamazsınız. Pazarlamanın temel işlevi, bir işletmeye yatırım maliyetinden çok daha fazla kar elde etmek için tasarlanmıştır. Pazarlamaya daha stratejik bir yaklaşım düşünülmedikçe, yatırım getirisi asla maksimize edilemez.

İkincisi, yapacak yol gösterici bir pazarlama stratejiniz yoksa, fırsatları nasıl etkili bir şekilde değerlendirebilirsiniz ? Değerlerinizi, hedefinizi, hedef kitlenizin kim olduğunu ve rekabetçi bir şekilde nasıl konumlanmak istediğinizi bilmiyorsanız, belirli bir faaliyetin doğru olup olmadığını nasıl bilebilirsiniz?

Üçüncüsü, işletme çapında baskın bir pazarlama stratejisi olmadan, tüm personelin aynı yöne gitmesini nasıl sağlayabilirsiniz ? Hepimiz, birleşik bir iş gücünün bir işletmenin başarısı için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz.

Son olarak, pazarlama stratejisinin netliği olmadan işletme verimli bir şekilde çalışamaz. Faaliyetlerde kaynak, para ve zaman israf edilecektir. Tamamen yanlış bir faaliyete yatırım yapan bir işletme olabilir . Doğru etkinlik olabilir, ancak yanlış mesajlaşma olabilir. Alternatif olarak, doğru faaliyet olabilir ancak yanlış hedef pazara yönelik olabilir.

Sorunu daha da derinleştiren şey, pazarlamaya stratejik bir yaklaşımı olmayan bir işletmenin genellikle performansını doğru bir şekilde izleyemeyecek olmasıdır. Bu, eninde sonunda işletmelere, yerinde doğru izleme süreçleriyle çok daha önce tespit edebilecekleri binlerce boşa harcanan bütçeye mal olabilir.

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page