top of page
Ara
  • Dr. Hakan TETİK

2022 için plan yapmayın! Dr. Hakan TETİK


2022

Strateji konusunda yıllarını vermiş biri olarak öyle bir başlığı neden kullandığımı merak etmiş olabilirsiniz.


Bunu hepimizin bildiği bir bakış açısı ile elimden geldiğince basit bir şekilde anlatmaya çalışacağım…


Tüm sosyal medyada, herkesin 2022 için planlar yapmak konusunda paylaşımlar yaptığını gördükçe asıl meselenin atlandığını düşünmeye başladım; nitekim 2022 planları yapılır ve 1-2 ay sonunda plan olmaktan öteye geçmez, genelde unutulur.☹


Oysa ki plan yapmaktan daha önemli olan şey, planı hayata geçirmektir. Plan bir niyettir ve genelde hayallerimizi simgeler; gerçekler ise elde ettiklerimizdir ve eylem olmadan her şey niyet olmaktan öteye geçemez.


Peki 2022 planını yapmayın mesajı ile ne anlatmak istiyorum?


5 yıllık bir plan yapın ve 2022 için bir yıllık aksiyon planını oradan (5 yıllık plan içerisinden) türetin diyorum. Çünkü 5 yıllık planlarda daha büyük hayaller kurulabilir. Büyük hayaller bize daha çok umutlar verir; daha dayanıklı hale geliriz ve düştüğümüz zaman daha kolay ayağa kalkabiliriz. Sadece 1 yıllık planlar daha çok aksiyonlardan oluşur. Sadece aksiyonlara odaklanmak bizi çoğu zaman tüketebilir. Kısacası, havuç ne kadar büyük ise biz de işin peşini o kadar bırakmayız.


5 yıllık bir planda neler yapabiliriz?


İş değiştirebiliriz, şehir veya ülke değiştirebiliriz, müdür oluruz, anne veya baba oluruz, ev alabiliriz veya ev satabiliriz, dünya turu yapabiliriz, bir müzik aletini öğrenip ilk konserimizi verebiliriz, evleniriz veya boşanırız, kendi işimizi kurabiliriz, yüksek lisans veya doktora yapabiliriz, kitap yazabiliriz, yeni bir dili mükemmel konuşabilecek hale gelebiliriz – ne güzel değil mi? Büyük hayallerin birçoğunu aynı anda hayata geçirmek üzere kendimizi motive edebiliriz.


1  yıllık bir planda neler yapabiliriz?


Diyet yapabiliriz, bir kursa katılabiliriz, bir yabancı dil öğrenebiliriz, istediğimiz bazı ülkelere seyahat edebiliriz, şu kadar para biriktirebiliriz, belki daha önceden hazırlıklarını aslında yaptığımız ev almak araba almak gibi bazı büyük aksiyonları da yapıyor olabiliriz elbette… Fakat bir yıl içinde hayal ederken zaman ve maddi limitlerimiz daha çok, değil mi?

O zaman nasıl yapacağız?


5 yıllık bir stratejik yol haritası hazırlayıp her yıla girerken devir olanları devir alıp büyük planın bir parçası olarak 1 yıllık kısmını detaylıca hazırlamak bize daha iyi gelir. Bazı aksiyonlara o zaman değebilir ve düştüğümüzde daha kolay ayağa kalkabiliriz.


Bunu nasıl yapabileceğiniz konusunda önceden kitapçılarda satılan ama covid ile birlikte benim ücretsiz olarak dağıtmaya başladığım “Yolculuk Nereye” kitabımı www.hakantetik.com adresinden indirebilirsiniz.


Unutmayın kendinizi her gün yine gaza getirecek hayalleriniz olsun, bu hayallerinizin de bir aksiyon planı olsun. Büyük planı niyet edin, gerekirse bazen kendinizi akışa bırakın, aksiyonlarınızı ise niyetten öteye geçirin ve adım atın. Çünkü evren hareketi destekler 😊

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page