top of page
Ara
  • Akademus

Bayramda Keyifle Okuyacağınız 10 Kitap Önerisi


kita

Bayram demek kalplerimize dolan mutluluk kıpırtısı demek, bayram demek yüzümüze yayılan gülümseme demek. Sevdiklerimize sarılmak demek. Hasret gidermek demek. Kimimiz yollara düşeriz sevdiklerimizle buluşabilmek için, kimimiz evimizde geçiririz. Bayram tatili boyunca evde sıkıntıdan patlamamak için yapabileceğimiz en güzel şeylerden biri kitap okumak değil mi? Üstelik evinizden dışarı adımınızı atmanıza hiç gerek kalmadan online alışveriş platformları üzerinden sipariş verebileceğiniz ve elinizden bırakamayacağınız kitaplarla bayram tatilini evde geçirmek hiç de zor olmayacak.


İşte bayramı evde geçirirken zevkle okuyabileceğiniz 10 kitap:

 


1.Dürtme

2017 Nobel Ekonomi Ödüllü Richard H. Thaler ile Cass R. Sunstein’in kaleme aldığı Dürtme, karar verme süreci hakkındaki düşüncelerinizi kökünden değiştirecek.

Daha sağlıklı, daha zengin ve daha özgür bir hayat için bizi doğru kararlar vermek üzere dürtmeye dair yeni bir bilim olan seçim mimarisini nasıl uygulayabileceğimiz hakkında çığır açan bir tartışma…

 

2.Dip Vazgeçmeyi Ve Vazgeçmemeyi Öğreten Küçük Bir Kitap-Seth Godin

Seni asla geri aramayacaklarını bildiğin beşinci iş görüşmesidir. Kimsenin olmadığı bir gece kulübünde boşluğa doğru şarkı söylemektir. Kayak yapmayı öğrenirken, yedinci kez yere düşmektir. Startın verilmesinin heyecanı geride kalıp, finiş çizgisine ulaşmanın uzak bir hayal olduğu uzun bir maraton koşmaktır. Büyük hedefinize ulaşmak için zorlu yolları aşmaktır. Tabii doğru hedefin peşinden gidiyorsanız. Başka? Tamam, kariyerinize, gelecekteki mutluluğunuza ve belki de nihai mutluluğa giden anahtardır.

 

3.Pazarlama 5.0 İnsan İçin Teknoloji – Philip Kotler

Pazarlamanın üstadından pazarlamaya yeni bir reçete.

Pazarlama 5.0’da Philip Kotler, pazarlamacıların teknolojiden yararlanarak müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerine nasıl cevap verebileceklerini ve dünyada fark yaratabileceklerini açıklıyor.

Geleneksel pazarlama anlayışlarının dijital dönüşümlerle ve müşterilerin değişen davranışlarıyla altüst olduğu bir çağda, bu kitap pazarlamacılara teknoloji ve iş modelindeki yeniliklerle son on yılda müşterilerin davranış kalıplarında gözlemlenen büyük değişimleri bir araya getirmenin yollarını gösteriyor.

Kotler’in modern pazarlamayı anlamak için kilit öneme sahip olduğunu gördüğü konular arasında yapay zekâ, çevik pazarlama, tek kişilik segmentler, bağlamsal teknoloji, yüz ve ses tanıma teknolojisi, nesnelerin interneti, blokzinciri, sanal ve artırılmış gerçeklik, farklı kuşaklara yönelik farklı pazarlama yaklaşımları yer alıyor.

Hem geleneksel hem de dijital mecralarda iş yapanlar için mükemmel bir rehber niteliğindeki Pazarlama 5.0, uygulanabilir önerileriyle ve sunduğu benzersiz kavrayışlarla pazarlama alanına yeni bir soluk getiriyor.

 

4.Akıldışı Ama Öngürülebilir – Dan Ariely

İnsan Davranışları Hakkında Yeni ve İlginç Bir Bakış Açısı

Para hakkında nasıl düşünüyoruz? Bankerlerin ekonomiyi gözden kaçırmasının nedeni neydi?İnsanların bankalara aşırı borçlanmasının nedeni neydi? Kararlarımızı yönlendiren akıldışı kuvvetler nelerdir? Kendimizi ekonomik çıkmazlardan nasıl kurtarabiliriz?

New York Times ve Wall Street Journal listelerinde uzun süre birinci sırada yer alan Akıldışı Ama Öngörülebilir’in gözden geçirilmiş ve genişletilmiş bu baskısında, Duke Üniversitesi öğretim üyelerinden davranışsal iktisatçı Dan Ariely, hem mevcut ekonomik krizin temel nedenlerinden bazılarını hem de kararlarımızı şekillendiren gizli kuvvetleri araştırıyor.

Sıkça rastlanan olayları ve zekice deneyleri çığır açıcı analizlerle harmanlayan Ariely, beklentilerin, duyguların, sosyal normların ve gözle görülemeyen görünüşte mantıksız diğer kuvvetlerin akıl yürütme becerilerimizi nasıl çarpıttığını gösteriyor. Kişisel, ulusal ve küresel politikaları planlarken geleneksel iktisat teorilerine bel bağlamamızın tehlikeli olabileceğini açıklıyor. Bireysel ya da kurumsal olarak yaptığımız hatalar hiçbir zaman rasgele değildir ve bir araya geldiklerinde piyasada yıkıcı sonuçları olan bir etki oluşturabilirler. Bu sistematik ve öngörülebilir hataların sonuçları, ilk kez mevcut küresel ekonomik krizin ışığı altında açıklanıyor.

 

5.Netflix: Bu İş Asla Tutmaz – Marc Randolph

Netflix’in bir fikirden şirkete dönüşmesinin daha önce anlatılmamış inanılmaz hikâyesi, şirketin ilk CEO’su ve kurucularından Marc Randolph tarafından gün ışığına çıkarılıyor. Bir zamanlar geleneksel işletme niteliğindeki video mağazaları hüküm sürmekteydi. Hepsinde gecikme vardı. Video yayın akışı henüz duyulmamıştı ve DVD’lerin yaygın olarak kullanılması ancak uçan arabalar kadar olası görülüyordu. Aslında bunlar 1997’de ülkede yaygın olarak geçerliydi ama Marc’ın bir fikri vardı. İnternetten faydalanarak film kiralamak gibi basit bir fikir. İlk yatırımcı olarak Reed Hastings ve CEO olarak Marc Randolph birlikte Netflix’i kurdular. Şimdi 150 milyon abonesiyle Netflix’in zaferi ortada olsa da yirmi birinci yüzyılın en altüst olmuş startup'ı yola birkaç inanan ve her dönemeçte karşılaşılan bir felaketle başlamıştı. Marc Randolph’un yolculuğu cesarete, azme ve kararlılığa sahip herhangi birinin çoğunun asla tutmayacağını düşündüğü bir fikirle olsa bile dünyayı değiştirebileceğine örnek teşkil ediyor. Karşıt görüşlerle dolu bu anlatıda Marc, akıcı bir dille iş hayatında ya da yaşamda bir konuda gözünü karartmak hakkındaki en temel sorulardan bazılarını yanıtlıyor: Nasıl başlayacaksınız? Hayal kırıklıkları ya da başarısızlıkları nasıl bertaraf edeceksiniz? Başarıyla nasıl başa çıkacaksınız? Başarı aslında nedir? Netflix: Bu İş Asla Tutmaz yalnızca bir hayallerinin peşinden gitme öyküsü değil aynı zamanda zamanımızın en etkileyici ve en derin öykülerindendir.

 

6.Aykırılar: Sekiz Sıra Dışı Ceo ve Tamamen Rasyonel Başarı Modelleri – William N. Thorndike Jr.

“Alanında uzmanlaşmış CEO’lar hakkında mükemmel bir eser.” Warren Buffett “Farklı bir şey yapmadıkça üstün bir performans ortaya koymak imkânsızdır.” – John Templeton Bir CEO’yu başarılı kılan nedir? İnsanların çoğunun aklına şu bilindik ifade gelir: “Sektörü avucunun içi gibi bilen, deneyimli bir yönetici olması.” Diğerleri de günümüzün sözde ünlü CEO’larının niteliklerine işaret edebilir: karizma, güçlü iletişim becerileri ve öz güvenli bir yönetim tarzı. Peki, bir organizasyonu yönetirken esas önemli olan nedir? Sıra dışı bir CEO performansının, diğerlerinden ayırt edilmesini sağlayan nedir? Cevap aslında çok basit: yönettiği şirketin hissedarlarına uzun vadede sağladığı getiri. William Thorndike bu ufuk açıcı, genel kabul görmüş bilgilere “aykırı” kitabında, yatırım konusunda başarılı bir kariyer yapmanın sağladığı analitik becerilerini uygulamaya dökerek şirketlerin ve liderlerinin performansını yakından inceliyor.

 



7.Dikkat Tacirleri – Tim Wu

İnsan Zihnine Girmek İçin Verilen Amansız Mücadele Geçtiğimiz yüzyılda dikkat tacirliği endüstrisi, envaiçeşit oyalama ve şaşırtma yöntemiyle, uyanık olduğumuz her dakikayı bizden çalar hale geldi ve bu amacında da başarılı oldu. Dikkat tacirlerinin bu başarısı dikkati dağınık bir topluma bağlı, zira doğamız gereği dikkatimiz dağınıkken satılmak istenen şeye kolayca rıza gösteriyoruz. Kitap okumak, bir müzik enstrümanı çalmak ya da yalnızca derin düşüncelere dalmak gibi konsantrasyon gerektiren durumlar dikkat tacirlerinin arzu ettiği durumlar değil; onlar daha çok açık hava ilanlarına bakmamızı, araya reklamların girdiği kısa televizyon programlarını izlememizi ya da “90‘larda Playboy tarafından geri çevrilen ünlüler” sekmesini tıklamamızı istiyorlar. Reklamcılığın Madison Bulvarı öncesi döneminden mobil internet sitelerinin artışına, e-postanın doğduğu günden dikkatin Google ve Facebook’un tekeline geçtiği güne, Ed Sullivan’dan Oprah Winfrey, Kim Kardashian ve Donald Trump gibi marka olmuş günümüz simalarına kadar geçen sürede “Dikkat Ticareti” dediğimiz en temel iş modeli tahtını korumaya devam ediyor.


8.Robotların Yükselişi :Yapay Zeka Ve İşsiz Bir Gelecek Tehlikesi – Martin Ford

“Martin Ford’un Robotların Yükselişi’nde belgelediği üzere, teknolojinin işleri birer birer mideye indiren koca ağzı artık en yüksek eğitimi ve mahareti gerektiren işleri bile tehdit eder hale geldi. İnsanlar robot teknolojisinin doğurmakta olduğu sonuçları şimdiden üzerlerinde hissetmeye başladılar. Kitapta bunlar çok ustaca anlatılmış.” — BARBARA EHRENREICH, New York Times Book ReviewGeleceğin meslekleri neler? Ne kadar sayıda iş olacak? Peki bu işlere kimler sahip olacak? Teknoloji hızlanıp da makineler kendi başlarının çaresine bakmayı öğrendikçe, daha az sayıda insana ihtiyaç olacak. Yapay zeka daha şimdiden pek çok “iyi iş”i gereksiz hale getirdi bile: Yardımcı avukatlar, gazeteciler, ofis çalışanları, hatta bilgisayar programcıları bile yerlerini yavaş yavaş robotlara ve zeki yazılımlara bırakıyorlar. İlerleme sürdükçe mavi ve beyaz yaka işler buharlaşıp uçacak; orta sınıf aileler sıkıştıkça sıkışacak. Gittikçe artan aile masrafları da cabası. Bilgi teknolojisi sayesinde bazı şeyler ucuzlasa da, özellikle eğitim ve sağlık sektörleri bu dönüşümden nasiplerini almadılar ve büyük masraf kapısı olmayı sürdürüyorlar. Bunun sonucunda muazzam bir işsizlik ve eşitsizlik dalgası yükselebilir, hatta bizzat tüketici ekonomisi çökebilir.


9.Hizmetkar Liderlik’i Hayata Geçirmek

İstisnasız her sektörde, sadece kendine hizmet eden liderlerin yarattığı olumsuz etkileri hepimiz görüyoruz. Sadece kendini düşünen ve kendine hizmet eden liderlerin, organizasyonlarını çöküşe götürmesi artık şaşırtıcı bir şey olmaktan çıktı. Oysa çok daha etkili ve herkesin yararına bir yol var: hizmetkâr liderlik. Hizmetkâr liderler kendi kendilerini yücelterek değil, organizasyonlarındaki insanlara, çalışanlarına ya da takipçilerine hizmet ederek liderlik ederler. Bu kitap, her biri kendi alanında tanınan, başarılı ve seçkin üst düzey yöneticilerin ve kitapları tüm dünyada çok satan yazarların makalelerinden oluşmaktadır. Bu makaleler kimileri için hâl radikal kabul edilmesine karşın kendini ispat etmiş bir liderlik modelini nasıl hayata geçirebileceğinizle ilgili tavsiyeler ve araçlar sunmaktadır. Her anlamda daha iyi bir lider nasıl olunacağıyla ilgili şimdiye kadar yayımlanmış en geniş ve kapsamlı bu rehberin editörlüğünü tüm hayatı boyunca hizmetkar bir lider olan, efsanevi yazar Ken Blanchard ve onun kıdemli yazı işleri müdürü Renee Broadwell üstleniyor.


10.Değişime Liderlik Etmek – John P. Kotter

“Sadece üst yönetimin değil, daha çok kişinin liderlik ettiği bir iklim.”

Yayımlandığı günden bu yana, dünyanın her yerinde milyonlarca okur, John Kotter’ın değişim yönetimi ve liderlik hakkındaki fikirlerini okuyup benimsedi. Bugün geniş ölçekli dönüşümlerin şirketler için hem zorunlu hem de olanaklı olduğunun artık bilincindeyiz. Değişime Liderlik Etmek, sadece iş dünyasını değil, küresel hızın gerektirdiği kalıcı değişimleri gerçekleştirmeye çalışan tüm kurumları ilgilendiriyor.


0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page