top of page
Ara
  • Akademus

Röportaj; ‘Covid-19′ un İş Hayatına Etkileri’ – Gülperi Odabaş


Gülperi Odabaş

”Renklerin ve denizin ötesinde” sloganıyla bir çok ülkede faaliyet gösteren, iç tasarımda veya genel olarak inşaat sektöründe birçok farklı proje sunan San Deco’ nun Yönetim Kurulu Başkanı Gülperi Odabaş bu süreci başarıyla yürüttüklerini ve kendi pazarını iyi tanıyan bir kuruluş olarak motivasyon kaybı yaşamadıklarını iletti.

Aynı zamanda Gülperi Odabaş ; ” Dünyanın hemen her coğrafyasında yatırım ve iş gücüne sahip bir kuruluşun yöneticisi olarak sadece bireysel ve kurumsal olarak değil, milletçe, değişim ve dönüşüme uyumu, başta Avrupa olmak üzere dünyanın pek çok coğrafyasından daha hızlı sağlayabilecek esneklik ve kabiliyetteyiz.” sözleriyle farklı ve ilgi çekici görüşlerini paylaştı.


avize

 

Bize yaptığınız işten biraz bahsedebilir misiniz?


Boya sektöründe 55 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren kuruluşumuzda SAN DECO markasıyla Türkiye’nin A+ belgeli ilk efekt boya üreticisi olarak yenilikçi ürünler geliştiriyoruz. Dekoratif ürün sınıfında “Mimari Boya” adıyla sektöre kazandırdığımız bu konsept içinde efekt boya ürün çeşitliliğiyle ülkemizde lider durumdayız. Efekt grubunun yanı sıra fonksiyonel işlevi olan hobi boya ürünlerinde Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz ve projeksiyon boyası gibi inovatif ürünleri sektöre kazandırıyoruz. Kocaeli Gebze ve Cezayir Béjaïa’da toplam 11 bin m² alana kurulu 29 bin ton üretim kapasitesine sahip 2 tesisimiz bulunuyor. Bu fabrikalarda geliştirilen efekt, su bazlı iç ve dış cephe boyaları ile hobi ve fonksiyonel boya ürünlerini iç pazarın yan sıra 40’ı aşkın ülkeye ihraç ediyoruz. Ayrıca kurduğumuz SAN DECO Tasarım Akademisi ile sektörümüzde nitelikli insan kaynağının oluşmasına katkı sunmak ve mimarlarımızın yenilikçi ürünlerle tanışmasını sağlamak için eğitim odaklı bir alt yapı sunuyoruz.


duvar kağıdı

Covid-19’un seyrettiği dönemler sizin için neleri değiştirdi? Bu dönemden başarılı bir şekilde çıkmanızı sağlayan şeyler nelerdi?


Böylesine bir küresel salgın, sadece bizler için değil tüm dünya için öngörülemeyen ve maalesef büyük can kayıplarının yaşandığı bir süreç. Hiç şüphesiz temel değişiklik iş süreçlerinde yaşandı. “Evden Çalışma” diye tanımlanan ve aslında dünyadaki uygulamaları son yıllarda kısmen artmış olan evden çalışma, bir “sistem” olarak hayatımıza girdi.


Bu süreci başarıyla yürüttük. Öte yandan güçlü sermaye yapısıyla boya sektöründe uzun yıllardır faaliyet gösteren ve kendi pazarını iyi tanıyan bir kuruluş olarak motivasyonumuzu kaybetmedik. Salgına sağlık boyutunda maksimum tedbirle yaklaşırken bunun bir süreç olduğu kabulü içinde iyimserliğimizi koruduk. Bugün dahi küresel piyasalardaki dalgalanmalar karşısında da aynı olumlu yaklaşımı koruyoruz. Biliyoruz ki ihtiyacın olduğu yerde üretim sürecek. Bu ihtiyaç karşısında doğru konumlanabildiğiniz, esneklik ve dönüşüm kabiliyetinizi cesaretle ortaya koyduğunuzda başarıyı yakalayabiliyorsunuz. Dünyanın hemen her coğrafyasında yatırım ve iş gücüne sahip bir kuruluşun yöneticisi olarak şunu diyebilirim; sadece bireysel ve kurumsal olarak değil, milletçe, değişim ve dönüşüme uyumu, başta Avrupa olmak üzere dünyanın pek çok coğrafyasından daha hızlı sağlayabilecek esneklik ve kabiliyetteyiz.


oturma odası

Bir yönetici olarak Şirket stratejiniz bu dönemden nasıl etkilendi?


SAN DECO olarak özellikle ihracat pazarlarında her zaman güçlü bir şirketiz. Sahip olduğumuz üretim gücü ve potansiyellerimizi, stratejik planlarımız doğrultusunda artık iç pazarda da etkin şekilde değerlendiriyoruz. Efekt boya ürünleri alanında ülkemiz de önemli fırsatlar ve potansiyeller barındıran bir ülke. Özellikle “niş” diye tanımlayabileceğimiz ürünler, özgün uygulama ve yaratıcı çözüm arayışındaki kurumsal ve bireysel kullanıcılarca tercih ediliyor. Salgın döneminde çalışanlarımızı maddi ve fiziki açıdan korumak adına şüphesiz önemli fedakarlıklarımız oldu ama stratejimizden ve hedeflerimizden ödün vermeden bugünlere ulaştık.   Bu açıdan şirket stratejimizde pandemi nedeniyle kritik bir değişim olmadı.


aksesuarlar

Covid-19 sonrası IK süreçlerinizde neler kalıcı hale gelecek?


Temelde sanayi üretimi yapan bir kuruluş olarak riskli koşullar için hazırlanmış bir Acil Eylem Planımız halihazırda mevcuttu. Bunu fabrikalarımızda ilk günden itibaren uygulamaya koyduk. Eş zamanlı olarak İnsan Kaynakları birimimiz Evden Çalışma Kurallarını bir uygulama disiplini olarak yayınladı; bunun boya sektörü kuruluşları içinde de bir ilk olduğunu öngörüyorum. Dolayısıyla SAN DECO’da gerek fiziki boyutta gerek idari uygulama alanlarında, benzer olağan dışı çalışma koşullarına hazır bir çalışma sistemi mevcut. Dünyadaki trende uygun olarak belki daha ileri yıllarda benimsemiş olacağımız Evden Çalışma Sistemini, pandemiyle birlikte çok hızlı bir şekilde tecrübe ettik. İşin memnun eden yanı, evden çalışmanın aslında sanıldığı gibi verimsiz olmadığını ve iş gücü kaybına yol açmadığını gözlemledik. Evden Çalışma IK süreçlerinde bir sistem olarak kalıcılık hanesine yazılırken, iş gücü tercihleri arasına “evden çalışmayı”, “Part-time, Tam Zamanlı” opsiyonlar gibi yeni bir kriter olarak almayı değerlendiriyoruz.  

 



koltuk

Bu dönem SAN DECO’nun dijital dünyaya adaptasyonu konusunu nasıl etkiledi?


SAN DECO olarak ERP sistemlerini uzun yıllardır kullanan bir şirketiz ve yeniliklere, değişim ve dönüşüme açık dinamik bir yapı olduğumuzu düşünüyorum. Fakat bugün daha etkin bir işletme ve yönetim sistemiyle dijitalleşmede ileri bir noktaya gidiyoruz.


Pandemi dönemi, dijitalleşme boyutunda aldığımız kararların doğruluğunu test ettiğimiz bir süreç oldu. Şirketimizi, sektör içinde dijital dünyaya adaptasyonunu en güçlü şekilde tamamlayacak kuruluşlarından biri olarak görüyorum. Yaptığımız önemli finansal yatırımların yanı sıra insan kaynağımızı da yeni dijital dünyanın fırsatlarını gören genç ve dinamik ekiplerle güçlendiriyoruz.


Burada önemli bir süreci vurgulamak isterim. Dijital alandaki adımlarımızın temelinde, sahip olduğumuz ciddi bir farkındalık yatıyor. Şöyle ki; bilgi, teknoloji ve iletişimin günlük yaşamın ve iş yapış biçimlerinin odak noktası haline geldiği mevcut dünya düzeninde, dijitalleşme/ dijital dönüşüm, kurumsal ve bireysel boyutta performansa artı değerler sunan en önemli kavram ve uygulama alanı olarak öne çıktı. Bunu zamanında fark ettiğimiz düşünüyorum.


Yenilikçi ve anlık bilgi sunan bir dijital altyapı ile hedef kitlesi ve paydaşları nezdinde dinamik bir aksiyon alanına sahip şirketler, sektörlerinde birkaç adım önde, potansiyel kazanımlar ve yeni fırsatları yakalamada ise çok daha avantajlı konumda ilerliyor.


Dijitalleşmenin piyasa boyutunda sunduğu avantajların yanı sıra şirket içi maliyet ve performans kazanımları da kuruluşun öz varlığına ve çalışan kalitesine güç katıyor. Dijitalleşme sayesinde, iş akış süreçlerini kişilere endeksli bir yapıdan sisteme taşıyan, eğitim altyapısını geliştirerek nitelikli iş gücü oluşumu sağlayan, «sürekli yenilenmeyi» bir eylem biçimine dönüştürmüş şirketler, risk ve krizler karşısında dönüşüm ve değişimi daha hızlı yakalıyor. Sonuç olarak dijitalleşmeyle; çevreden enerjiye, lojistikten insan kaynağına, şirketimizin tüm aksiyon alanlarına doğrudan/dolaylı dokunan ve değer katan yeni bir ekosistem ortaya çıkarıyoruz.


duvar yazıları

Covid sonrası SAN DECO’yu nereye taşıyacaksınız?


Salgın hepimiz için geçici duraklamalara yol açmış olsa da SAN DECO olarak belirlediğimiz ileri hedefleri koruyoruz; büyük bir emek ve titiz bir projeksiyonun ürünü olan stratejik planlarımıza da sonuna kadar bağlıyız. SAN DECO’nun misyonu “Yaşam alanlarını güzelleştirmek.” Bu yalın tanım, içinde büyük bir iddiayı barındırıyor. Yaşam alanı, hayatımızın tüm zamanlarına, anlarına şahitlik eden tüm mekanlardır. Ürünlerimizin her mekan için bir vaadi var. Bunu doğru anlatarak temelde insanların yaşamına değer katmayı da bu misyonun bir parçası olarak görüyoruz. Bu bakış açısıyla gelecek beş yılda ürün çeşitliliğinde Türkiye’de sahip olduğumuz liderliği, pazar büyüklüğünde de yakalamayı ve faaliyet gösterdiğimiz 40’ı aşkın ülkeye taşımayı hedefliyoruz. Dünya genelindeki ürün gamı ile çevre coğrafyamızda ve Cezayir’de lider konumdayız ve bu liderliği başta Asya olmak üzere üst sıralarda yer aldığımız tüm ihracat pazarlarımıza taşıyacağız.  


Gülperi ODABAŞ


San Deco Yönetim Kurulu Başkanı

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page